איך מנקים פטריות טריות

ביטחון תזונתי

פטריות טריות הן תוספת מבורכת לכל מטבח – הן עשירות בטעם, בריאות, בעלות מרקם ייחודי ומגוונות מאוד לשימוש. אך לא מעט אנשים נרתעים מהשימוש בהן משום שאינם בטוחים איך נכון לטפל בהן לפני הבישול, ובעיקר – איך מנקים פטריות טריות בלי לפגוע במרקם או בטעם. הפטריות סופגות נוזלים בקלות, הן עדינות יחסית, והדרך בה ננקה אותן יכולה להשפיע באופן ישיר על התוצאה הסופית במנה.

האם חובה לשטוף פטריות?

זוהי אחת השאלות הנפוצות ביותר – האם בכלל צריך לשטוף פטריות טריות לפני הבישול? ובכן, פטריות אינן נחשבות ירק רגיל. למעשה, הן גידול פטרייתי רגיש שגדל במצע טבעי שמכיל לעיתים שאריות אדמה, קומפוסט, חלקיקי עץ ולעיתים גם אבק. לכן, חשוב מאוד לנקות אותן – אך בצורה עדינה שלא תגרום להן לספוג מים ולשנות את מרקמן. למי שתהה איך לנקות פטריות טריות בלי לפגוע בהן, התשובה טמונה בשיטה הנכונה – לא בשטיפה מתחת לברז, אלא בניקוי ידני מבוקר, תוך שמירה על שלמות הפטרייה. המטרה היא להסיר לכלוך, מבלי להפוך את הפטרייה לספוג מים שמאבד מהיציבות והטעם.

איך מנקים פטריות טריות בקלות?

השיטה המועדפת על מרבית השפים היא ניקוי יבש. כל מה שצריך הוא מטלית לחה (ולא רטובה), מגבת נייר, או מברשת רכה למטבח. עוברים בעדינות על פני הפטרייה, מסירים את שאריות הלכלוך והאבק, וזה הכול. חשוב לא להפעיל לחץ חזק מדי – הפטריות רגישות ועלולות להישבר. השיטה הזו מתאימה במיוחד כשמדובר בפטריות טריות במיוחד, כאלה שמגיעות מאריזה סגורה או חנות מוכרת, בה תנאי האחסון מבוקרים. כך אפשר לשמר את המראה, המרקם והטעם של הפטרייה, ולשלב אותה ישירות בבישול או באפייה.

השיטה השנייה: שטיפה מהירה

במקרים בהם הפטריות מכילות לכלוך גס יותר – למשל, כשקונים פטריות מגידול ביתי או משוק פתוח – ניתן לשטוף אותן, אך בזהירות רבה. השטיפה צריכה להיות מהירה מאוד, תחת זרם מים קרים, וללא השריה. מיד לאחר מכן יש לייבש את הפטריות באופן יסודי – בעזרת מגבת נייר או מטלית יבשה. איך לנקות פטריות טריות בשיטה הזו מבלי לפגוע בהן? פשוט לא לאפשר להן זמן "לספוג". פטריות סופחות מים במהירות רבה, ואם לא מייבשים אותן מיד, הן יהפכו רכות מדי ויאבדו מהמרקם הרצוי, בעיקר כאשר מבשלים או קולים אותן.

ניקוי לפי סוג הפטרייה

לא כל הפטריות זהות במבנה ובמרקם, ולכן שיטת הניקוי עשויה להשתנות בהתאם לסוג. למשל:

שמפיניון לבנה – לרוב נקייה יחסית, וניתן לנגב אותה עם מגבת נייר בלבד.

פורטובלו – בעלת כיפה גדולה, רצוי להסיר ממנה את השכבה הכהה שמתחת לכיפה במידה ורוצים מרקם עדין יותר.

שיטאקי – מגיעה עם גבעול סיבי וקשיח, אותו נהוג להסיר, ולנקות את הכובע בלבד.

אנוקי או שימג’י – עדינות מאוד, לכן יש להשתמש במברשת עדינה או לקצוץ את בסיס האשכול ולהניחן במסננת לשטיפה מהירה.

ההיכרות עם סוג הפטרייה תסייע לא רק בעת הבישול – אלא גם בניקוי נכון ומדויק.

מתי לנקות את הפטריות?

מומלץ לנקות את הפטריות רק לפני השימוש. ניקוי מוקדם מדי עלול לגרום להן להתייבש, להשחיר או לפתח ריח חמצמץ. לכן, עדיף לשמור את הפטריות כפי שהן (רצוי באריזתן המקורית או במיכל מאוורר), ורק לקראת ההכנה לבדוק את מצבן ולנקות בהתאם. חשוב גם לזכור שפטריות אינן מחזיקות זמן רב במקרר – כ-3 עד 5 ימים. ניקוי מוקדם יפגע בהן עוד יותר. לכן, שמירה על תהליך נכון של ניקוי, בזמן ובשיטה המתאימה, היא המפתח לשמירה על איכותן.

לא מעט שואלים איך מנקים פטריות טריות בלי לגרום להן לנזקים – והתשובה טמונה בעדינות, תזמון ושיטה מותאמת. בין אם תבחרו לנגב, לשטוף במהירות או להשתמש במברשת עדינה – זכרו: פטרייה נקייה היא לא בהכרח פטרייה רטובה, אלא כזו שטופלה נכון. להזמנת פטריות טריות ובריאות היכנסו עכשיו לאתר ההזמנות של מרינה ותקבלו הצעת מחיר משתלמת במיוחד

אנחנו מכבדים את פרטיותך

באתר שלנו נעשה שימוש בקובצי Cookies לצורך שיפור חוויית המשתמש, ניתוח תנועה, והתאמת תכנים ושירותים.
בלחיצה על “מאשר הכול” הינך מסכים/ה לשימוש בקובצי Cookies בהתאם למדיניות הפרטיות שלנו.

מדיניות פרטיות